Aku mengambil galah lalu mengait. Buah jatuh kedalam sarung yang dibuat khas. kalau jatuh kebawah alamat tak boleh makan la buah ini. isteriku berminat nak mengait buah tapi bila dicubanya tidak berjaya
Pokok yang berusia berpuluh tahun sudah membesar. Pangkal pokok sudah menjadi besar untuk dipeluk. Aku hanya mengait dari bawah dengan menggunakan galah. kalau belah bawah sudah habis alamat kena panjatlah pokok ini.
Cantik juga buah yang berada diatas. Warna kuning begitu menyerlah. kalau sebelah bawah warnanya kuning bercampur hijau. Maknanya belum masak betul. Kalau untuk dibuat jeruk jenis begini amat baik sekali.
Isinya begitu gebu sekali. Kalau buahnya masak betul maka isinya terasa manis. Kalau diletakkan kicap maka makan 4 atau 5 biji pun tak cukup.
Ishhh sedapnya...terliur pula rasa..
ReplyDeletefavorite sy ni
ReplyDeletesedapnya.dulu ade belakang umah guru mengaji.sebelum mengaji g kutip buah sentul dulu.hehehe
ReplyDeletesaya suka buah ini....jeruk atau fresh..dua dua best!
ReplyDeleteMohd Ghazali....Ia mempercepatkan proses penghadaman
ReplyDeleteBadrul Hisyam...Wow..your favourite too
ReplyDeleteMrs. Izi...Sekarang tak ada lagi ke
ReplyDeleteShahrizat...Buat jeruk memang best
ReplyDeleteSy dapati byk pokok2 zaman sy kecik2 dulu dah x ada skrg ni. Tahun 1980 dan tahun 2013, perbezaan yg sangat ketara, spt zaman peralihan pula gaya nya. Anak2 sy mmg tak tahu langsung buah2an eksotik ni.
ReplyDeletekat mana ni...sy teringin sgt nk mkn
ReplyDelete