Teman-teman

Monday, January 07, 2013

Peminat Barang Antik

Sudah lama aku tidak bersiaran ya. Ok la. Baru-baru ini aku mengajak isteri ke pasaraya Giant. Teringin nak makan Mee Hot Plate atau Mee Claypot. Ia memang kesukaanku. Semasa bersama arwah Siti Aishah kami kerap makan disini. Kamni merupakan penggemar mee claypot. Isteriku Rosnah tidak begitu menggemarinya. Dia sekadar menemaniku. Itupun alhamdulillah kerana sudi menemanku. Begitu enak sekali ketika mee memasuki kedalam mulutku. Tersenyum isteriku. Agak ramai yang order mee claypot. Tak menang tangan peniaga.


Selesai makan isteriku mengajak aku kegerai baju. Tahulah dia hendak mencari baju blouse kesukaannya. Aku pula ke kedai muzik bersebelahan. Sekejap dia memanggil aku. Ditunjuknya baju yang baru dicuba.
" Ok tak abang baju ni ". Tanya isteriku
" Kalau dah cantik, pakai baju apa pun nampak cantik ". Pujiku diikuti senyuman dari isteriku. Setelah membayar harga baju kami terus berjalan. Kami ke kedai menjual ayat khat al quran. Cantik sungguh seni khatnya. Tiba-tiba aku terpandang pada frame yang tergantung lalu memanggil isteriku.
" Cantik tak Nah frame ni. Dah lama abang minat dan dok cari ". Begitu teruja sekali aku.
" Ok la juga. Cantik. Ikut abang la kalau nak beli ". Kata isteriku.


Aku terus bertanya penjual berapa harga untuk satu frame.
" Dia punya harga RM170. Tak apa saya kasi RM160 ". Kata penjual. Aku terdiam.
" Kalau saya beli 2 berapa ". Terus aku bertanya.
" Itu macam kalau saya bagi 2 RM300 ". Kata penjual. Aku bertanya pendapat isteriku. Isteriku setuju saja. Aku membayar cengkeram sebanyak RM 100 memandangkan kami datang dengan motosikal. Aku harus pulang mengambil kereta. Nasib baik la rumah berdekatan


Ketika penjual membalut frame dengan kertas aku bertanya isteriku samada dia berminat dengan gambar bunga. Katanya dia berminat dengan corak bunga ini untuk diletakkan kedalam bilik. Akhirnya kami mengambil frame bunga ini. Tersenyum penjual. 
" Encik pilih la lagi. Saya kasi murah lagi. Encik sudah beli 3 ". Kata penjual.
" Nanti...mau balik tengok dulu mana dimana mahu letak ini gambar ". Kataku. Penjual tersenyum bila aku berkata demiukian. Aku berminat dengan 2 lagi gambar dan insyaallah akan aku beli dan letak dirumah pertamaku. Rumah itu juga perlu dihiasi. Itulah rumah hasil perkongsian hidup aku dengan Siti Aishah. Ketika membawa pulang frame bersama isteriku aku berkata,
" Nah..walaupun rumah kita bukan bunggalow tapi biarlah frame kita betaraf bunggalow ". Isteriku tertawa mendengar kata-kataku


3 comments:

Mrs.Izi said...

wahh ade frame bertaraf banglo.hehehe.cantik sgt.berseri2 la umah abg ariff dgn kak rosnanh nt.

Ariff Budiman said...

Mrs Izi...he he. jadilah syok sendiri walaupun frame tu murah harganya. Janji kita tengok terasa tenang kan

Azian Nawi said...

Sy mempunyai beberapa kpg syilling antik ketika zaman malaya n british.. jika berminat nk beli boleh whatapps sy di 018-9236974.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...