Teman-teman

Saturday, October 08, 2011

Kononnya Nak Diet

" Bang..Nah tengok badan abang semakin berisi la ". Tegur isteriku.
" Pasai apa ramai yang jumpa abang depa kata abang semakin kurus ". Kataku kepada isteri.
" Depa jarang jumpa abang. Nah hari-hari dok tengok abang ". Benar juga kata-kata isteriku. Dia yang berada denganku sepanjang masa.
" Esok abang nak start diet la. Abang tak mau makan nasi. Abang nak makan buah saja ". Tersenyum isteriku namun senyumnya berlainan dari selalu. Macam senyum perli saja.

Aku bertugas malam. Seperti selalu bila jam 7 pagi aku akan keluar kepekan untuk mencari kuih. Bila aku parkir motosikal, nama aku telah di seru
" Bang. Ni mak saya simpan kepala ikan semilang untuk abang ". Lemah lutut aku bila mendengar kepala semilang. Terus seperti di pukau aku membeli nasi bersama kari kepala semilang lagi. Balik aku cerita kepada isteriku mengenai wanita penjual ikan semilang menyimpan kepala ikan semilang untukku.
" Hai kata nak diet. Pantang wanita tersebut panggil. Bahaya bang oii kerap sangat dok beli ". Perli isteriku dalam senyumannya yang manis.
" Tak apa Nah. Tengahari ni abang tak mau makan nasi. Abang nak makan rojak ". Kataku kepada isteri yang hanya menjuihkan mulut antara percaya dan tidak.

Sebelum aku pulang kerumah aku singgah membeli buah nenas, timun, sengkuang, jambu untuk rojak tengahariku selepas solat jumaat. Pulang kerumah aku buat kuah rojak sendiri. Inilah kepakaranku. Hasil berguru dengan arwah Siti Aishah aku tak perlu membeli kuah rojak sebab kuah yang aku buat amat pekat dan sedap. Itu kata akulah. Tapi anak-anak saudara ramai yang puji akan kuah rojak aku. Jam sudah pukul 11 pagi. Begitu cepat masa berlalu. Sempat juga aku lelapkan mata sebelum jumaat. Bila selesai solat jumaat aku pulang kerumah dengan penuh semangat. Isteriku telah memotong semua buah yang aku beli. Begitu berseleranya kami berdua makan rojak buah. Ha ha baru dia percaya yang aku benar-benar serius nak diet.
" Kan abang dah kata yang abang nak diet. Nampak berjaya tak ". Tanyaku kepada isteriku yang hanya tersenyum.

Selepas berehat seketika aku menyambung kembali tidurku yang masih belum mencukupi setelah bertugas malam. Isteriku bersungut mengatakan yang perutnya terasa lapar. Nasi telah dimasak namun lauknya tak ada. Jadi aku keluar membeli kuah gulai di restoran nasi kandar. Wangi juga bau gulai tersebut.
" Nah abang pun teringin juga nak makan sambil mengambil pinggan di dapur ". Tertawa isteriku melihat aku mengambil pinggan.
" Tadi tengahari begitu semangat dengan buah. Ni dah tewas balik ". Aku hanya tersenyum sambil menikmati nasi bersama gulai ikan. Makan aku terjejas bila melihat siaran langsung perlawanan persahabatan antara Malaysia dan Australia dimana Malaysia telah di belasah Australia dengan 5 - 0.

Sebelum maghrib anak gadisku menalipon mengajak aku menemaninya ke giant membeli perkakas rumah. Kebetulan anak lelakiku balik dari Politeknik jadi kami bertiga berpakat untuk makan di giant. Tiba masanya kami terus ke medan selera. Aku order mee claypot manakala kedua-dua anakku makan chicken chop. Setelah selesai membeli anak-anakku menghantar aku kerumahku.
" Nah abang makan mee claypot ". Aku Beritahu isteriku dan aku tahu sudah tentu dia perli aku.
" Haa...abang makan pula. Macam mana ni. Kata nak diet ". Perli isteriku.
" Abang ingat esoklah nak mula diet ". Kataku kepada isteriku dengan penuh keyakinan.
" Yaa lah tu. Boleh percaya ka dengan abang ni ". Sambil berlalu masuk kedapur.

Pagi ini aku bermula dengan makan kuih muih saja. Aku mengajak anak lelaki ku Lorong Kulit untuk mencari barang.
" Ayah kita makan char koay teow nanti ". Kata anak lelakiku. Ya Allah teguhkan imanku ini. He he. Semoga berjaya wahai Budiman.....Itulah kata-kata arwah Siti Aishah bila aku berhasrat untuk diet

8 comments:

insan_marhaen said...

IM pun nak diet sejak dari tahun lepas....

Ariff Budiman said...

insan marhein...Hanya tinggal azam saja

kakcik said...

Tengah ada selera ni, makan ajela... :)

Marina Monroe said...

Salam Ariff, Boleh makan nasi tapi quantity kurangkan, kalau selalu makan empat senduk, kurangkan ker tiga senduk dulu dan bila dan selesa turunkan lagi kpd 2 senduk..dah tu maintain 2 senduk sampai bila2..InshaAllah..akan turun..

Ariff Budiman said...

kakcik..Betul-betul-betul makan jangan tak makan. Tapi sikit saja tau

MaYa MustWany said...

ha3 biasa la,makin nak konon2 diet lagi tak menjadi.kene kuatkan semangat ooo..

macam mas sejak tak kerja 2 months,naik 6 kg.ha3.bahaya3..tak sabar nak keje lik..nak diet senang sikit.

Ariff Budiman said...

Marina Monroe...Terima kasih di ats tips yang di berikan. Insyaalah akan di praktikkan

Ariff Budiman said...

MaYa MustWany..Betul cik must. Bila kita bekerja tak ingat sangat akan makan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...