Lepas makan aku dan isteri keluar ke pasar untuk mencari ulam-ulaman. Yang menarik minatku ialah pucuk gajus dan kacang kelisa. Isteriku terus mencari cili padi tapi katanya cili padi yang berwarna hijau kurang pedas. Aku terus sarankan agar dia mengambil cili padi yang berwarna merah. Confirm pedas dan diakui sendiri oleh peniaga.
Jam 12 tengahari makanan telah masak dan dihidangkan. Tak tertahan aku melihat juadah istimewa. Padaku kari ikan semilang, tembikai dan ulam sudah memadai. Aku mengambil pucuk gajus dan cicah bersama sambal belacan. Fuhh....pedasnya tapi makin sedap. Aku masuk kedalam bilik lalu mengambil kain tuala untuk mengelap peluh.
4 comments:
Salam Sejahtera Ariff,
Sedapnya juadah yang terhidang.
Akak suka sangat pucuk gajus, sambal belacan tuh kalau orang selatan digaul tempoyak..aduhai..terliur
Marina Monroe @Nanie...Huh...saya tak suka tempoyak. Busuk
waaa..sedapnya..ish ish..tgk entry ni pagi-pagi pulak..terasa perut ni menyanyi..
Thirah...Minta maaf ler kalau udah menyanyi
Post a Comment