Teman-teman

Thursday, July 07, 2011

Rambuatan Tidak Mengapa

7 Julai 2011 - Khamis. Hari ini Pulau Pinang telah di istihar Public Holiday kerana menyambut Hari Penang Heritage. Aku masih lagi bertugas petang dan alhamdulillah rezeki juga buat aku kerana OT. Seperti biasa aku merayau ke tempat durian. Kali ini aku beli buah untuk orang lain yang telah memesan buah. Isteriku telah betul-betul surrender dengan buah durian. Bila aku membeli untuk orang lain maka rakan aku telah memberi 2 biji hadiah buah durian isi kuning. Isteriku hanya menggelengkan kepala tanda tidak mahu tetapi tetap berkata simpan buah di dalam peti sejuk. Akhirnya dia memesan buah rambutan yang terdapat di rumah ibu mertuaku. katanya buah rambutan tidak apa kalau di makan. pandai la. Doktor mana yang bagitau. Dah teringin sangat, aku pun ke rumah ibu mertuaku. masyaallah dari jauh sudah nampak kemerahan buah rambutan

Perkarangan rumah ibu mertuaku

Ini merupakan perkarangan rumah ibu mertuaku. Kelihatan pokok besar berhampiran pokok rambutan. Itulah pokok buah setui yang buahnya bewarna kuning. Pondok kecil yang kelihatan merupakan pondok dimana aku dan arwah Siti Aishah suka duduk. Kadang-kadang kami makan nasi tengahari di sini. Kini hanya tinggal memori saja.

Isi buah kelapa. Menjadi kegilaan keluarga

Buah ini di kenali sebagai buah isi kelapa. Memang rasanya rangup macam kelapa. Kadang-kadang buah tak sampai merah sudah di petik oleh kaum keluarga. Kira menjadi rebutanlah. Hari ramai yang bekerja maka aku yang untung bila tiada siapa yang ambil. Hari ini aku control semua pokok. Aku naik atas pokok sambil memetik sambil makan di atas.

kelihatan buah rambutan kemerahan

Dari jauh siapa yang melihat pasti tergoda dengan kemerahan buah rambutan. namun kebanyakan rumah di tanam dengan pokok ini. Ada pokok yang isinya kuning yang dinamakan rambutan gading. Mungkin lagi 2 tahun akan hilanglah kampong ini akibat pembanggunan. Ini bermakna nuah rambutan pun kena beli.

Rambutan masam. Sedap kalai di buat pajeri

Rambutan ini buahnya masam. Cukup enak kalau dibuat pajeri. Arwah isteriku cukup pandai kalau buat pajeri. Rasa pajerinya masam-masam manis. Dulu pokok ini tidak pernah berbuah. Suatu hari aku mengalami demam kuat. kata orang-orang kampong untuk meredakan demam panas, ambil daunnya lalu dipecah-pecahkan dan dicampur kedalam air. Kemudian mandi. memang airnya begitu sejuk. Alhamdulillah berkat ikhtiar arwah isteriku, demamku pulih. Semenjak itulah pokok ini berbuah tapi buahnya masam-masm manis. Itu sejarahnya

Isinya yang lekang menjadi kegilaan isteriku Rosnah

Inilah buah yang aku petik dari pokok untuk mengubati batuk isteriku. Aku tertawa bila mendengar katanya yang buah rambutan tidak batuk kalau dia makan. Jangan buah durian. Cukup bisa katanya.. Eh...manalah tahu kan. Lega betul batuknya

8 comments:

Kakcik Seroja said...

Bukankah kalau makan rambutan akan bertambah batuk?

Tak pernah pula kakcik makan pajeri rambutan!

insan marhaen said...

Emak IM dulu, kalau rambutan masam dia buat jem.

Unknown said...

adui... sedapnyaaaa....


meleleh menengokkan...

Hajjah Noraini @Nanie said...

Salam Jumaat Ariff, amboi! best nya ada pokok moktan kat halaman rumah, huisshhh, seronok duduk kat pangkin dan makan sambil memetiknya..

Ariff Budiman said...

kakcik...Memang batuk pun. Pajerinya memang sedap walaupun saya tak suka makan. Bial dia buat pajeri makan di berinya kepada jiran2

Ariff Budiman said...

insan marhein...WN pun pernah kacau jem rambutan dan jem manggis

Ariff Budiman said...

PnConfused...kalau meleleh marilah Penang

Ariff Budiman said...

Marina Monroe...Hidup di kampung memang segar tapi penyakit datang juga kalau tak dijaganya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...