Teman-teman

Saturday, July 28, 2012

Ramadhan 7 - Ayam Percik Kelantan


Ayam di dalam oven


Aku dan isteri berada di ruang tamu menonton tv. Isteriku membuka buku resepi yang setahun sekali di bukanya. Tiba-tiba dia bersuara...
" Bang...hari ni kita buat rendang pucuk paku. Nah teringin la. Jom kita ke pasar ". Kata isteriku.
Aku lihat jam didinding sudah pukul 10.30 pagi. Aku menurut saja kemahuannya. Setelah bersiap kami terus kepasar. Kami tawaf merata tempat namun tiada kelibat pucuk. Yang kelihatan cuma paku saja. Apa tidaknya kalau jam 11 pagi sudah tentu dibeli orang. Akhirnya aku berkata pada isteriku agar juadah berbuka akan dibeli di bazaar ramadhan. Itu yang terbaik.

Ayam percik Kelantan
Kami pulang tanpa membeli apa-apa barangan. Jam sudah pukul 12 tengahari. Aku membuka ipad dan melihat apa yang patut.
" Bang..kita buat ayam percik Kelantan yang abang kata best tu ". Tiba-tiba dia bersuara. Terkejut aku
" Mana nak dapat resipinya ". Tanya aku pula
" Kan maklumat di hujung jari. Abang cari la dalam internet ". Ya tak ya juga kata isteriku. Aku pun search di internet dan akhirnya aku dapat link ini. Isteriku meminta aku mencatit cara-cara memasak. Aku akur saja.



Lai Ci Kang
Selepas solat Jumaat aku dan isteri ke Giant mencari ayam dan bahan-bahan lain. Bila dah sampai dirumah maka buku resipi yang aku catit dibuka. Terdengar dari arah dapur macam-macam di blend. Jam 6.30 kesemua ayam dimasukkan kedalam oven. Sekejap saja sudah masak. Bila azan berkumandang kami merasa dan masyaallah memang enak sekali. Tersenyum puas isteriku sebab pertama kalinya dia berjaya membuat ayam percik ala Kelantan dengan hanya berpandukan resepi internet




5 comments:

Marya Yusof said...

As salam En Arif,

Skrg tgh tunggu waktu berbuka ni.. tak pernah lg rs ayam percik kelantan! Mcm best je tgk tu... kena test ni ;))

Marya Yusof said...

As salam En Arif,

Skrg tgh tunggu waktu berbuka ni.. tak pernah lg rs ayam percik kelantan! Mcm best je tgk tu... kena test ni ;))

Ariff Budiman said...

Waalaikumussalam Marya Yusof
Cuuba-cuba. Memang best dan mudah

Thirah said...

salam
cuba la menu ore kampong ambo tuh...sememangnye sedap dimakan begitu saja...

Ariff Budiman said...

Thirah
Mana linknya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...