Teman-teman

Friday, July 16, 2010

Telor Ada

Entri kali mengandungi cerita 18 sx. Kalau yang tak berapa suka aku mohon maaf banyak-banyak. Walaupun ia sedikit tersasar tetapi ia mengandungi mesej yang jelas. Hari ini isteri aku pulang dari berniaga. Dari jauh lagi nampak tersenyum meleret. " Abang hari ini ada kisah geram dan lucu ". Aku berhenti mengetuk keyboard. Terasa excited nak mendengar apa cerita yang sensasi. Setelah isteriku duduk dia pun buka cerita. " Pagi tadi ada sekumpulan pekerja dari ***. Seperti biasa depa order makanan. Setelah selesai makan maka mereka semua kedepan nak membayar ". Semangat isteriku bercerita. Kemudian bertanyalah salah seorang dari mereka. " Kak berapa harga semua ". " Nah pun kira la, roti canai, roti bakar dan kemudian Nah tanya telor ada . Pekerja tu jawab tak ada. Salah seorang dari kawan depa terus berkata dekat kawan dia. Hang tak ada telor ka. Jawab pula pekerja tadi yang tu ada la 2 . Nah punya malu bang time tu. Tapi tak tahan pula nak tergelak bila lihat sesama depa bergurau Nah terus lari keluar". Aku tertawa gelihati mendengar cerita dari isteriku.

Isteriku kerap menceritakan kebanyakkan orang lelaki suka bercakap kotor dan double meaning. Kadang-kadang dia rasa nak marah la juga akibat percakapan yang disengajakan. Dah nama customer seperti kata slogan pelanggan " Customer always right " maka terpaksalah isteriku pendam juga perasaan marah tu. Kadang-kadang kelebihan orang melayu ni suka cakap kenen-kenen yang mempunyai maksud tertentu. Tapi itu tak pa kalau ada manfaat. Ini cakap double meaning sambil tersenyum pada isteriku. Ini yang buat dia meradang. Kata isteriku masa aku ada digerai mereka cakap begitu berhemah sekali serupa macam semut berjalan. Itulah nasib mereka yang mencari rezeki demi untuk membantu keluarga. Terpaksa menelan segala tohmahan dan gurauan melampau

2 comments:

Insan Marhaen said...

Nasib baik abang Jiman tak da. kalau tak, kena demah sebijik...

he.. he..

( keyboard ada simpan lagi ka? )

Ariff Budiman said...

Insan marhein..Kadang-kadang teringat dekat Muhhajjir keyboard menjadi mangsa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...