Teman-teman

Sunday, February 01, 2009

Gembiranya Dapat Memancing

Kelmarin aku plan dengan anak nak pergi memancing. Lama juga tak turun semenjak isteri sakit dan sehingga dia meninggal. Rasa tak ada mood lagi. Ni kira baru nak berjinak kembali sebab nak lepas tension.Mulanya kami pergi sebelah siang. Tetapi ramainya dah booking tempat. Jadi kami balik plan pula waktu malam. Lepas solat isyak kami dua beranak sampai diatas jeti Telok Kumbar. Tempat ni tak berapa favourite. Yang paling best diatas batu bertentangan bunggalow. Tapi tempat tu kira ada kekacauan berlaku. Pernah dulu aku memancing tiba-tiba terlihat sebujur tubuh dalam air dengan mata merah sedang memerhatikan aku.



Sebelum memancing kami sempat melihat nelayan sedang menurunkan ikan hasil tangkapan mereka. Dan aku sempat snap gambar. Seronok melihat banyak ikan yang dapat. Peraih pun ramai dah yang tunggu. Rasa-rasa macam nak beli ikan dan bawa balik. Tak payah memancing. Tapi semangat juang kami tinggi. kami meneruskan perjalanan untuk menuju jeti bukan puncak.


Kami tunggu punya tunggu. Hai ikan tak makan pun umpan. Air baru nak pasanglah. Patut ikan tak berapa nak ada. Anak aku boring dah. Orang muda lagu tu la. Tak tahan sabar. Pancing ni kena sabar. Ni dia dok suluh dalam air. Kata dia silap tak bawa jala. Memang pun kalau kami bawa jala tentu udang pun dapat. Tak ada rezeki. Lain kali saja.


Akhirnya inilah saja rezeki yang kami dapat malam semalam. Yang pastinya umpan lebih mahal dari hasil pancing kami. Nak buat macam mana. Itulah kehidupan para nelayan. Jam menunujukkan 2 pagi. Patutla mengantuk sangat. kami pun angkat kaki. Minggu depan kami nak keatas batu insyaallah. Berhantu pun berhantulah. Ikan ni bawa balik rumah tak ada orang nak bersihkan. Aku bagi dekat Mak Mertua sajalah.

2 comments:

hafinah said...

Banyak ke dapat ikan? Jangan-jangan dapat kasut jer...

bearcat said...

ikan duri buat apa? buat ikan kering kot...

mana tau untung sabut timbul...dapat pancing ikan duyung...hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...