Teman-teman

Tuesday, July 15, 2008

PALESTIN OH PALESTIN

Baru-baru ini seorang kenalan yang merupakan seorang kontraktor menceritakan kepada saya tentang seorang kontraktor yang berjaya. Sewaktu mesyuarat para kontraktor diadakan, seorang kontraktor yang berjaya ini bangun lalu present kertas kerjanya. Hadirin rasa kagum dengannya kerana berjaya dan pandai pula berkata-kata. Sewaktu rehat rakan saya pergi berjumpa dengannya. Selepas bertanya khabar, rakan saya pun mulalah menceritakan tentang penderitaan umat Palestin. Sebagai seorang islam rakyat Palestin merupakan saudara kita.

Rakan saya meminta sedikit sumbangan sambil menunjukkan borang sumbangan kepada beliau. Berubah air muka si kontraktor ini. Katanya ," Ni bangsa Arab memang tak guna, depa sama depa pun tak bersatu pasai apa pula kita yang kena tolong". Berderau darah rakan saya bila mendengarnya sambil berkata," Kalaulah Malaysia ditimpa musibah, kepada siapalah kita nak minta tolong". Katanya," Malaysia aman mana boleh timpa musibah".

Ahad lepas sewaktu program kuliah maghrib di surau, seorang ustaz menceritakan program sempena 60 tahun Nakbah iaitu hari memperingati Palestin yang diadakan di mini stadium. Yang datang ialah wakil Hamas. Ustaz merupakan seorang penterjemah. Wakil Hamas seorang yang bersemangat dan sudah tentu penterjemah pun kena seorang yang bersemangat. Israel telah memberi 2 ketetapan kepada Palestin. 1. Tunduk kepada israel 2. mengakui negara israel. Kata Hamas mereka menolak kedua-duanya dan menerima yang ketiga iaitu berjuang berhabis-habis memerdekakan Palestin.

Bangun seorang lelaki india lalu bertakbir, " Allahuakbar!!!. Kata ustaz yang bukan islam pun ada kesedaran tetapi yang islam masih leka dengan hiburan yang melampau. Banyak yang sanggup berhabisan wang menghantar sms kepada program maksiat. Siapa yang menangis mengenangkan penderitaan Palestin. Kadang-kadang doa pun kita tak sanggup sedekah kepada mereka. Ada yang sanggup mengatakan mengapa disia-sia hidup dengan mengebom diri. Tidak kah ia berdosa.

Bantulah umat islam Ya Allah
ariman

1 comment:

Anonymous said...

uiks....apahal lelaki India tu pun bertakbir?
apa yang cuba ustaz tu nyatakan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...