Teman-teman

Wednesday, October 15, 2014

Tempat Sejarah HANG

Pada 8 - 13 oktober 2014 aku dan isteri ke Melaka. Mungkin ini merupakan kehadiran kami yang terakhir sebab anak kami akan bertukar ke Penang. Jadi kesempatan inilah aku mengajak isteriku sekali lagi ke Melaka untuk mencari tempat sejarah HANG. Pertama kami ke makam Hang Tuah yang terletak berdekatan dengan pantai Tanjung Puteri. Sayang sekali sebab dekat tanda Tak Melayu Hilang Di Dunia telah hilang tangan yang hendak memegang keris. Ia di curi atau telah di buang. Pada tahun 2013 ia masih ada di situ.

Seterusnya kami ke Kampung Kuli yang berdekatan dengan Jonker Walk di mana terletaknya Makam Hang Jebat. Makam tersebut berada betul-betul di celah rumah kediaman orang cina.


Seterusnya kami mencari Makan Hang Kasturi yang terletak di Jalan Hang Jebat. Juga berdekatan dengan Jonker Walk dan kediaman orang cinaSetelah itu kami merantau lagi dengan berpandukan waze. Akhirnya kami berjumpa dengan Perigi Hang Li Po atau perigi raja. Ia terletak di lereng Bukit Cina

Untuk menamatkan pencarian kami tentang nama Hang. Destinasi seterunya ialah mencari Perigi Hang Tuah yang terletak di Duyung. 
Ketika pulang kami singgah pula di Muzium Hang Tuah. Kena bayar RM5 seorang. Besar juga muzium dia tapi tak banyak sejarah yang dapat di lihat di dalam. Video kisah Hang Tuah. Keris lama. Pakaian orang lama. Sekejap saja kami berada di dalam sebab tidak ada yang menarik.
Terasa amat puas kali ini sebab aku dapat berjumpa dan melihat berbagai ragam bentuk yang susah untuk aku gambarkan di sini

1 comment:

Bearcat said...

Tamat sudah pencarian Hang di Melaka...balik Penang dapat jumpa lagi banyak hang hehehe.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...