Buat menyebuk kacau bubur kanji
Pulang kerumah isteri aku mengajak aku kepasar batu Lancang. Pasar best sikit sebab dia buka bermula jam 2 petang. Jadi kalau terlepas pasar pagi masih boleh lagi dibeli pada sebelah petang. Kata isterik aku dia nak buat mee goreng. Huih..aku bila dengar mee goreng saja dah tak senang dibuatnya. memang favourite aku. " Bang hari ini abang buat sambal tumis untuk sahur ". Memang senang kalau sambal tumis dibuat siap-siap lalu disimpan didalam peti sejuk. bangun pagi terus hangatkan saja. Aku tunjuk lagi sekali kepadanya cara-cara nak buat. Katanya pass dia faham.
kali ini aku modified sedikit sambal tumis ni. Aku masukkan ikan talang masin dalamnya. Tak tahu lagi macam mana rasanya sebab time puasa. Entah la aku kalau buat kerja, jiran sebelah dah tahu cara bunyi lesung. kata mereka, " Budiman tengah masak apa tu ". Kata isteriku biasalah dia dengan sambal tumis. jadi kenalah bagi rasa sikit sebab jiran dah terbau. Tunggu esok baru tau apa komen mereka. Aku mendengar jiran sebelah berkata, " Untung la Rosnah dapat suami yang rajin kedapur ". Eh... tak tau lau terasa kembang hidung aku yang sudah kembang. Budiman jangan dok perasan..ini bulan puasa..astaghfirullah hal azim...
8 comments:
salam..abg diman,
Boleh tak kongsi resepi sabal tumis jawa..mcm sedap jer tgk. Buat la satu entry untuk resepi sambal tumis jawa.
arwah tokwan ada ajaq G dulu mcm mana nak buat sambal tumis jawa ni. Tapi disebabkan tahap kepedasannya sampai berasap telinga, sampai la ni tak pernah try buat hehe.
kapten..Insyaallah resepi akan disebarkan. Tunggu.
bearcat..jangan la bubuh cabai banyak-banyak. Resipi jawa memang lagu tu. Pedas-pedas. kalau orang singapura buat lagi pedas.
isy.. taste kita ni memang sama la.. minat seni dan minat sambal tumis gak...
sambal tumis jawa ni bubuh petai jawa ke?
kalau depa(mmng oghrang s'pore) skrg, sambei tumis nya biasa2 ler sj, dan bubuh tempeh goreng di potong enam, powerrrr ...
Insan Maehein..Sambal ni kalau masuk petai tastenya hilang sebab bukan lagi nama sambal tumis jawa tapi sambal petai.
Anonymous...Tempe saya suka goreng dengan kunyit. Ratah saja. Sanak saudara saya yang tinggal di singapore memang suka pedas. Kalau mereka datang penang pasti satu badan kami berpeluh disebabkan sambal tumis jawa yang pedas lagi terangkat
sedap gila....kalo arwah tokwan buat dulu,berasap pun kinah telan gak...lg x bolei berenti ada la...tuh la skarang ni usus dah panjang kot...hehe
scr..usus panjang sebab terlebih cabai la. Kalau teringin nanti pakjang buat tapi kena sediakan bahan-bahannya dulu. Maknanya duit kena keluar sikit la. He he
Post a Comment