Pasembur Pulau Pinang
Bila aku berkahwin kali yang kedua, isteriku juga sukakan kari yang pekat. Cuma kali ini isteriku kedua tidak suka yang manis. Dia suka yang pedas. Terpaksa aku ubah semula trend makan. Aku pun tiada masalah dengan corak masakan isteriku. Akhirnya setelah 4 tahun aku bersama isteriku aku sudah terbawa-bawa dengan cara pemakanannya. Maklumlah dia yang masak untuk aku. Apa saja mesti pedas tapi pedas yang tidak melampau. bila aku ke bazar ramadhan untuk cari pasembur akhirnya penjual mengatakan yang pasembur ini sedap dan pedas. Apalagi aku beli dan ternyata memang sedap dan pedas. Kalau aku ke bazar ramadhan tak payah cari yang lain. Jenama ini yang aku ambil
Karipap-karipap cinta
Begitu juga dengan karipap. Aku suka inti ubi kentang. Akhirnya dekat dengan tempat aku bertugas ada di jual karipap yang aku suka. 3 biji berharga RM1. Cukup. Bila makan memang terasa sedikit pedas. Aku sudah jatuh cinta. Sebab itu aku namakannya karipap-karipap cinta. Isteriku tertawa mendengar nama karipap yang aku beri.
2 comments:
Dah pama betul kakcik tak makan pasembur...
Kakcik...........Saya cukup suka pasembur lebih2 lagi asembur dari org melayu yg menggunakan kuah kacang. Pasembur mamak jarang saya makan
Post a Comment